Herba adalah sejenis tumbuh-tumbuhan yang digunakan sebagai bahan penyedap makanan, perubatan dan kecantikan.Dalam bidang kulinari, herba merujuk kepada bahagian tumbuhan yang berdaun hijau (sama ada segar atau kering), rempah-ratus atau produk dari bahagian tumbuhan lain yang biasanya kering, termasuk biji benih, buah beri, kulit kayu, akar dan buah-buahan.
Tahukah anda bahawa menanam herba di rumah mempunyai banyak kebaikan. Herba yang ditanam sendiri lebih murah daripada yang dibeli di pasar raya. Kita juga boleh mendapatkan bekalan herba segar dengan mudah dan pantas apabilan diperlukan dalam masakan dan perubatan. Herba boleh ditanam di dalam dan luar rumah mengikut kesesuaian jenis herba dengan menggunakan pasu atau bekas yang bersaiz kecil, atau ditanam antara tumbuhan lain dan pokok renek.
Kebaikan Herba
Bidang Perubatan
Tahukah anda bahawa menanam herba di rumah mempunyai banyak kebaikan. Herba yang ditanam sendiri lebih murah daripada yang dibeli di pasar raya. Kita juga boleh mendapatkan bekalan herba segar dengan mudah dan pantas apabilan diperlukan dalam masakan dan perubatan. Herba boleh ditanam di dalam dan luar rumah mengikut kesesuaian jenis herba dengan menggunakan pasu atau bekas yang bersaiz kecil, atau ditanam antara tumbuhan lain dan pokok renek.
Kebaikan Herba
Bidang Perubatan
- Mengurangkan risiko kesan sampingan kepada tubuh badan
- Kebanyakkan herba boleh digunakan oleh para pesakit
- Tidak mempunyai banyak kesan sampingan
- Lebih selamat digunakan (Jika diambil dengan cara yang betul)
- Menjimatkan kos perbelanjaan
- Kos perubatan lebih mahal berbanding menggunakan herba
- Mudah didapati
- Herba boleh dijumpai di mana-mana sahaja
- Boleh ditanam di rumah mengikut kesesuaian tempat
- Herba hanya cara rawatan yang ada bagi penduduk yang berada di kawasan pedalaman dan tidak mempunyai kemudahan perubatan semasa
- Menambah warna dan rasa dalam sesuatu hidangan
- Menggantikan kalori berlebihan, gula dan garam dalam masakan
- Memberi aroma yang dapat menyedapkan makanan
- Dapat digunakan dengan cara yang mudah dan menyeronokkan dalam mempelbagaikan masakan dengan cara yang sihat
Jenis-jenis Herba
Picture credit to : www.ebfarm.com
Tips :
- Garam boleh digantikan dengan rempah-ratus seperti:
- Lada sulah
- Serbuk kari
- Serbuk Bawang Putih
- Bawang
- Halia
- Daun Ketumbar
- Gula boleh digantikan dengan rempah-ratus seperti :
- Buah pala
- Kulit kayu manis
- Halia
- Pelaga
- Bunga Cengkih
"An herb is the friend of physicians and the praise of cooks."-Charlemagne-
No comments:
Post a Comment